Go Back
Udskriv

Sous Vide Oksemørbrad

De angivne mængder af ingredienser i denne opskrift svarer til fire portioner, hvorfor du selv må øge eller mindske mængden afhængigt af antal gæster, du får. Du skal regne med ca. 10 minutters forberedelsestid til maden samt ca. 2 timer og 10 minutters tilberedningstid. Tiden er dog godt investeret, når du sætter tænderne i denne lækre ret.

Ret Hovedret
Køkken Dansk
Keyword Krogmodnet, Oksekød, Oksemørbrad, Sous vide
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 2 timer 10 minutter
Samlet tid 2 timer 20 minutter
Antal 4 personer

Ingredienser

Krydderurteraspen

  • 1/2 bundt Frisk persille Bredbladet
  • 1/2 bundt Frisk timian
  • 5 stk. Salvieblade
  • 1 dl Panko Kan erstattes af rasp

Sous Vide Oksemørbrad

  • 1 stk. Oksemørbrad Tørmodnet i 60 dage
  • Salt
  • Peber
  • 10 gram Smør

Pommes Fondant

  • 8 store Kartofler F.eks. bagekartofler
  • 1 spsk. Eddike
  • 20 gram Smør
  • 2 spsk. Olie Smagsneutral

Sauce Bearnaise

  • 250 gram Smør
  • 4 spsk. Hvidvinseddike
  • 1 dl Vand
  • 2 stk. Skalotteløg
  • 1 bundt Frisk estragon
  • 4 stk. Æggeblommer
  • 1 tsk. Citronsaft
  • Salt
  • Peber Gerne hvid

Sådan gør du

Krydderurteraspen

  1. Det første, du skal i gang med ved denne opskrift, er tilberedningen af din krydderurterasp. Denne skal nemlig anvendes i forbindelse med kødet, og skal derfor klargøres inden kødet er færdigt. Du kan selvfølgelig godt lægge kødet i din Sous Vide og lave krydderurteraspen imens, kødet steger, men du kan også trygt lave denne på forhånd.

    Start med at skolde dine krydderurter. Dette kan gøres under din vandhane med kogende vand. Når urterne er skoldet lægges de til tørre på en bageplade med bagepapir. For at få al saft og fugt ud af urterne, inden disse skal blandes i panko eller rasp, så bager du krydderurterne i din ovn i 30 minutter ved 50 grader. På denne måde får du udtørret dine krydderurter.

    Når krydderurterne er tørre blendes disse sammen panko eller rasp. Dette kan gøres ved hjælp af en stavblender, minihakker eller blender. Når urterne er blandet med raspen, er din krydderurterasp klar til brug.

Sous Vide Oksemørbrad

  1. Normalt bør en oksemørbrad, der bliver tilberedt i vakuum ved hjælp af en Sous Vide, få ca. tre timer v/54 grader. Da der tages udgangspunkt i en allerede krogmodnet og derved tørmodet vil en sådanne tilberedning dog resultere i et meget tørt stykke kød. Når der bruges denne type tørmodnet kød, skal Sous Viden i stedet kun i brug i ca. to timer.

    Når din oksemørbrad har fået de to timer i Sous Viden, tages kødet ud af posen og tørres godt. Dette kan gøres med et viskestykke eller køkkenrulle. Når kødet er færdigtørret, er det næsten helt klart. Du mangler bare lige den sprøde stegeskorpe, de fleste gerne vil have på et stykke oksekød.

    Varm en pande op til høj varme og tilsæt olien og smørret. Steg så kødet 20-30 sekunder på hver side, så du opnår den ønskede stegeskorpe. Tag straks kødet af panden, når stegeskorpen er opnået, så du kødet ikke mister den ønskede røde kerne.

    Når kødet er stegt, rulles det i din tilberedte krydderurterasp, og din mørbrad udskæres i skriver på ca. 2-3 cm, og så er det klar til servering.

Pommes Fondant

  1. Du starter med at skære kartoflerne ud i firkanterne og koger dem i vand sammen med eddiken i 10 minutter. Herefter skal kartoflerne tørre godt. Dette gør du nemmest på et viskestykke, hvor kartoflerne får lov at tørre godt i ca. 30 minutter. Lad dem hellere tørre lidt længere, hvis du er i tvivl om, hvorvidt de er tørre nok.

    Når kartoflerne er godt tørre, krydres de med salt og peber og steges på en pande. Start med at varm panden op med olien og tilsæt så først kartofler og smør, når panden er godt varm. Eftersom du har skåret kartoflerne i firkanter, er der 6 sider, som du skal sørge for får lidt stegeskorpe. Steg kartoflerne i 1-2 minutter på alle sider, så du er sikker på, at de kan nå at få den ønskede stegeskorpe.

    Når de er stegt på alle sider, er de klar til servering.

Sauce Bearnaise

  1. En hjemmelavet Sauce Bearnaise er efterhånden noget, der hører sjældenhederne til. Flere og flere bruger den knap så gode version fra det lokale supermarked, der blot skal varmes med lidt mælk og margarine. Der er dog ingen tvivl om at flere foretrækker en god hjemmelavet bearnaise i stedet for den købte.

    Det første du gør, når du skal i gang med en Sauce Bearnaise, er at komme estragonstænglerne uden blade ned i en gryde. Bladene nipper du af, og lægger til side. I gryden med stænglerne tilsættes eddike, vand, finthakket skalotteløg samt en lille smule salt og peber. Blandingen koges op og koges helt ind, til du står tilbage med ca. 3-4 spsk. Bearnaiseessens. Alt fyldes sier du fra, så du til sidst står med en helt ren essens. Denne kommes nu i en ny ren gryde.

    Fra nu af skal du arbejde på ret lav varme på dit komfur. Det kan anbefales at bruge den næstlaveste varme, som dit komfur har mulighed for.

    I gryden med essensen tilføjes æggeblommer, og du skal piske, til det skummer og æggeblommerne så småt begynder at blive tykkere. Det er ikke sikkert at du kan få æggeblommerne til at tykne ved den lave varme, men i så fald skruer du blot en anelse op for varmen. HUSK hele tiden at piske i saucen, og det er meget kritisk for din sauce bearnaise, at dine æggeblommer bliver tykkere, inden du fortsætter.

    Når du har fået tyknet dine æggeblommer, skruer du ned på den allerlaveste varme, og så pisker du smørret i ganske langsomt. Du bør med jævne mellemrum tage gryden af varmen – men husk endnu engang, at der skal piskes i din sauce konstant. Tilsæt smørret i meget lave doser ad gangen i starten – f.eks. en spsk. ad gangen. Når du har brugt de første 10 spsk. smør tilsættes resten – lidt ad gangen.

    Hvis der ikke piskes i saucen hver gang, denne står på varme, vil du opleve at saucen skiller. Ligeledes bør du undgå at genopvarme denne sauce, da du ligeledes kan opleve en sauce, der skiller. Lige inden serveringen smager du saucen til med citron, salt og peber, og de estragonblade, du lagde til side tidligere, finhakkes og tilsættes.

    Din ret er nu klar til servering – velbekomme!